20 December 2009

3e jaar, periode un

Project: Generating visuals
 
Project: Eet Groen!

Essay: (h)eerlijke chocolade

Generating Visuals

In deze lessen maken we kennis met het programma Processing. Hierin ‘ontwerp’ je via het schrijven van codes, de omgekeerde wereld voor een grafisch ontwerper. Hieronder zie je de visuals die ik heb gegenereerd en als laatste een van de posters die ik maakte als eindopdracht voor deze lessen.


Eet Groen!De opdracht luidde: start een movement.
Ik richtte de movement ‘Eet Groen!’ op. De criteria voor deze movement waren aan de ene kant het samenbrengen van studenten, en anderzijds de studenten laten nadenken over en bijdragen aan het milieu. De studenten in Breda waren mijn voornaamste doelgroep, omdat ik zelf ook student was in Breda.

Wat ik heb gedaan vanuit deze criteria is etentjes organiseren met biologisch eten. Want door samen te eten heb je minder gebruik van water bij de afwas, minder gas/elektriciteit gebruik door het eten in minder pannen te koken/bakken, 1 kamer verlichten/verwarmen in plaats van meerdere, etc.

En door het gebruik van biologische/Fair Trade producten milieuvriendelijker eten & drinken. Het nadeel van deze producten is dat het duurder is dan gewone producten (vaak het dubbele), en een van de redenen waarom studenten dit dus nooit kopen.

Maar omdat ik toch erop stond biologisch producten te gebruiken bij het koken heb ik de biologische winkel Estafette benaderd die producten heeft gesponsord met 10% korting, waardoor ze een betaalbaardere prijs kregen.

Mijn allereerste biologische etentje heb ik op 7 oktober georganiseerd onder vrienden in Breda. Op het menu stond “Biologische kip & boontjes in kerriesaus met rijst en cashewnoten”. Voor de eters heb ik een tafelkaartje gemaakt met o.a. informatie over de movement en het recept.

Op 15 oktober heb ik een bio-vloeibar op school georganiseerd. Wekelijks is er op donderdag eten en een drankje na schooltijd beschikbaar die betaalbaar is voor de gemiddelde student. Deze keer stond paprika gevuld met couscous, ananasstukjes en rozijnen op het menu. Het bleek een hele klus te zijn om voor 40 personen te koken! (Bedankt Eef, Moon en Mies voor alle hulp!) Voor de aankondiging van de vloeibar heb ik een poster gemaakt. Na afloop vroeg ik aan de eters een vragenlijst in te vullen met een aantal vragen over mijn initiatief, en een kortingskaartje voor de winkel Estafette om zelf het initiatief te nemen om bijvoorbeeld een etentje te organiseren.
Het starten van een movement heeft me veel geleerd. Het vergt organisatie en doorzettingsvermogen, maar in ruil daarvoor krijg je plezier en voldoening ervoor terug.
(h)eerlijke chocolade

Een essay over duurzame chocolade.