19 February 2012

Vroaam! 2012

vroaam

vroaam2Vroaam! is de jaarlijkse landelijke carrièredag voor creatieven. Het event, dat ooit primair begon als carrièredag voor studenten en starters, is in deze vierde editie inmiddels uitgegroeid naar een dag waar alle creatieven in Nederland (studenten, starters en senioren) nu inspiratie op kunnen doen, iets kunnen meepikken van de laatste ontwikkelingen en uiteraard kunnen netwerken.

Natuurlijk wilde Anja en ik daarbij zijn, heel leerzaam-met-je-sector-bezig-zijn-en-in-de-toekomst-investeren-verantwoordt!


Ik had me ingeschreven voor 2 portfolio gesprekken; een met Chris van Diemen van Taken by Storm, en een met Liza Eneibis van Studio Dumbar. Beiden super leuke ontwerpbureau's.

De gesprekken waren heel verhelderend, leuk maar ook zeker leerzaam omdat ik hierdoor beter te weten ben gekomen waar ik sta, tips voor mijn portfolio te verbeteren en weer een drempel overwonnen heb. Grafisch ontwerpers zijn voor mij namelijk altijd mensen waar ik tegenop kijk (als persoon en het werk natuurlijk), dus het wel een drempel om als groentje 'gewoon' even een gesprek met ze te voeren. Maar het is zeker aan te raden :)

Daarnaast nog een aantal lezingen bijgewoond, o.a. die van Chris van Diemen (Taken by storm, grafisch), Boby de Groot (House Of Secrets, animatie&motion), Wout Westen (Circus Family, animatie&motion), Boost your business: Strategische acquisitie (Ries Meertens), Corriette Schoenaerts (fotografie/mode/kunst), Erik Vroons (GUP magazine, fotografie)

De lezing van Chris van Diemen was natuurlijk iets waar ik heen moest gaan (grafisch he :p) en was zoals te verwachten heel leuk. Altijd fijn om te weten te komen achter de werk&denkwijze van zo iemand, anders is een project ook alleen maar mooi. Door beweegredenen erachter te ontdekken maakt het een project echt goed, of juist minder goed dan je dacht.

De animatie&motion lezingen vond ik ook heel interessant, ook al is dit niet helemaal mijn werkgebied. De grenzen van alle creatieve richtingen zijn aan het vervagen waardoor dit net zo interessant (maar ook verademend) is als een grafische lezing.

De lezing van Boost your business was niet helemaal mijn ding (al kan dit bij meer gevestigde ondernemers & bedrijven heel handig zijn). Ries sprak wel heel enthousiast, maar het was nogal theoretisch gericht zonder echt goede praktijk voorbeelden.

Corriette Schoenaerts vond ik super! Ik had nog nooit van haar gehoord, maar na het zien van een greep uit haar werk werd ik helemaal blij. De soort van collage's van fotografie, ruimtelijk, grafisch en mode spraken me erg aan.

De lezing van Erik Vroons viel me een beetje tegen, maar dat kwam misschien doordat ik niet doorkreeg waar het over ging (blijkbaar een fotoboek). Eigenlijk liet hij alleen maar (mode)foto's van engelachtige meisjes/vrouwen zien, terwijl hij een gedicht voorlas. Het drong bij mij in ieder geval niet door..

Naast deze lezingen ben ik nog over de infomarkt gelopen, waar je altijd handige informatie krijgt over de meer praktische zaken. Anja en ik ontmoeten onder andere Hans Bootsma van Antalis, een papiergroothandel. Hij wilde ons graag over papier wil vertellen, met natuurlijk onze volle aandacht. Papier = snoep, kwijl kwijl. Verder bij de stand vragen gesteld, geneusd door voorbeelden of gewoon een mooi uitziende flyer meegenomen.

Uiteindelijk dus een ontzettend leuke en leerzame dag geweest, Vroaam is zeker voor herhaling vatbaar.